fbpx
Top 5 Jenama Aircond 1-0HP Inverter Terbaik

Cuaca dalam Malaysia bukan sahaja panas tetapi lembap, menyebabkan rumah menjadi panas dan kelembapan. Dengan cuaca hujan panas, barang elektronik seperti penghawa dingin (Aircond) akan menjadi lebih sering bermasalah seperti bocor, tiba2 tak sejuk, PCB board hangus, dan sebagai nya.

Masalah kerosakan Aircond biasa akan bertemu pada tahun kedua / ketiga (tergantung kepada kegunaan) dengan masalah paling utama; Aircond mula kurang sejuk atau bocor. Kerosakan biasa ini bole dielakkan dengan membuat maintenance kepada Aircond anda setiap tahun dimana setiap Servis Aircond, yang pakar Aircond akan membantu check juga kondisi Aircond anda dan infokan kondisi atau jika ada issue yang terjumpa.

Jadi, Aircond mana yang terbaik untuk dibeli? Kerana terdapat banyak pilihan jenama dan model Aircond berada di pasaran, agak rumit untuk memilih yang paling sesuai untuk rumah anda.

Kesimpulannya, kami rekomen memilih jenama Aircond sesuai dengan daerah anda.
Kenapa? Kerana kos membeli Aircond adalah fakta awal yang akan dibincang sebelum beli, tetapi juga kos Servis dan Repair harus juga dimasukkan dalam jangka 5 ke 10 tahun kegunaan.

Jika membeli Aircond jenama A, dan anda berada di lokasi Bandar Z. Pada suatu masa nak repair compressor Aircond jenama A ini, anda akan contact tukang Aircond yang berdekatan untuk bantu check dan repair. Tetapi selepas inspection, tukang Aircond telah info Jenama A ini mereka tak ada spare part kerana mereka tak pegang jenama A ini dan mereka kurang pakar. Dan bila contact tukang Aircond yang kedua, mereka dapat bantu repair tapi kos repair agak tinggi dari biasa kerana spare part nya harus order atau kena tunggu 6 bulan untuk spare part.

Membeli Aircond termurah atau jenama unik memang berbaloi pada waktu awal, tetapi kos masa depan harus juga dikira jika berniat untuk mengguna Aircond dengan jangka lama.

Artikel ini akan terangkan cara memilih Top 5 Jenama Aircond 1HP Inverter Terbaik yang sesuai untuk lokasi anda, repair, dan tip untuk jimat elektrik mengguna Aircond.

Jom!


Ciri-ciri memilih jenama Aircond terbaik dan jimat elektrik

Sebelum memula memilih jenama Aircond terbaik, jom kami terangkan dulu ciri-ciri Aircond yang perlu ada untuk jimat elektrik.

1HP Inverter Aircond

1.0HP Aircond adalah type Aircond yang termurah dipasaran dan paling popular. Kebaikan 1.0HP juga, ia bole diguna di banyak ruang kecil dan jika diguna dengan betul, ia dapat membantu menjimat elektrik.

1.0HP (1 Horsepower) Aircond sesuai untuk ruang berdimensi 18 ke 22 sq. meter (193.75 ke 236.81 sq. foot).
Ruang seperti raung tamu kecil, bilik tidur, ruang makan.

Jadi, pilih Aircond mengikut saiz ruang kerana jika memakai Aircond kecil untuk ruang yang besar, ia akan memakan lebih banyak Elektrik untuk mencapai suhu dan maintain suhu yang telah disetting. Bayangkan Aircond compressor akan sering jalan jika memakai 1.0HP di ruang yang besar untuk mencuba mencapai suhu dan menjaga suhu. #Tip 1

Tip tambahan, Aircond akan lebih jimat elektrik jika ruangan tutup. Kerana bila tutup pintu dan ruang tersebut tiada kongsi dengan bilik lain, suhu bilik akan tahan lebih lama dan membuat compressor Aircond lebih kurang jalan. #Tip 2

Inverter vs Non-Inverter Aircond

Artikel ini akan fokus kepada Inverter Aircond, tapi untuk penjelasan; Inverter adalah sejenis Aircond yang lebih jimat elektrik berbanding Non-Inverter.

Beza antara Inverter dan Non-Inverter ialah
Inverter
Kelajuan Motor ikut suhu. Bila Aircond menjadi sejuk dan ikut suhu setting, kelajuan motor akan mula perlahan untuk menjimat elektrik. #Tip 3
Non-Inverter
Motor ON OFF ikut suhu. Bila Aircond nak sejuk, motor akan ON jadi maksimum kelajuan untuk mencapai suhu dan bila sudah capai suhu dia akan terus OFF. Bila ingin mencapai balik suhu, Motor akan ON balik maksimum kelajuan dan lepas tu OFF. Motor dalam Non-Inverter tiada setting kelajuan, hanya ada maksimum dan OFF. Menyebabkan kegunaan elektrik lebih tinggi.

R32 Gas Aircond

Top 5 Jenama Aircond 1-0HP Inveter Terbaik - R32 Gas
Image Credit Daikin Malaysia

Sebelum ini, Gas Aircond pakai type R410a dan R22. Beza anatara dua tersebut dan R32 adalah R32 ialah Gas innovasi terbaru dan 1.5 kali lebih sejuk berbanding dengan model yang lama. R32 Gas juga lebih kurang bahaya kepada alam.
Yang paling bagus, R32 Gas lebih Energy Efficient kerana gas ini tahan lebih lama dan memerlu lebih kurang “charge” untuk membuat Aircond sejuk berbanding R410a dan R22 gas. #Tip 4
Daikin adalah kilang pembuat Aircond pertama di dunia membuat Aircond untuk perumahan dengan menggunakan gas R32.

Spare Part & Warranty Aircond

Terdapat banyak jenama Aircond yang berada di dalam Malaysia dan terdapat juga banyak jenama dan model Aircond yang susah untuk medapatkan alat ganti (spare part) dan Warranty. Sebelum memelih jenama dan model Aircond yang teringin, sila check dulu jika jenama tersebut ada HQ atau cabang di dalam Malaysia kerana ini akan pengaruh kos repair, alat ganti Aircond, dan Warranty anda. Sebagai Contoh, Midea Aircond terdapat 9 Office Midea di dalam Malaysia:

  • Kuala Lumpur
  • Penang
  • Johor
  • Melaka
  • Pahang
  • Sabah
  • Sarawak

Dengan ada nya cabang Midea di dalam daerah seperti Sabah dan Sarawak, kos alat ganti Aircond akan jadi lebih murah kerana Midea bole order mengikut sistem warehousing mereka dan sedia untuk menjual kepada pembeli seperti Tukang Aircond untuk bantu repair Aircond.

Inilah ciri-ciri utama yang Aircond harus ada untuk memilih jenama aircond terbaik dan jimat elektrik.


Cara memilih jenama Aircond terbaik mengikut lokasi

Selepas memahami ciri-ciri memilih jenama Aircond terbaik dan jimat elektrik, anda harus bermula dengan merancang servis dan repair Aircond buat masa depan.

onjob - servis aircond hydrawash rm120 per unit kl selangor - 1
Image Credit Sahabat Aircond

Tukang Aircond

Sebelum membeli Aircond, kami rekomen Search dulu tukang Aircond di dalam daerah anda jika masih belom ada. Bole simpan 2-3 contact Tukang Aircond yang bole Servis Aircond anda pada masa depan. #Tip 5

*Bole juga cari Servis Aircond yang verified dan berdekatan melalui portal web Onjob Malaysia

Selepas jumpa Tukang Aircond yang sesuai untuk anda, cuba check melalui laman web atau social media mereka untuk info Aircond jenama apa mereka dapat bantu repair atau kepakaran. Kerana tak semua Tukang Aircond dapat repair beberapa jenama hanya sebab mereka tiada access kepada spare part untuk jenama tersebut dan juga mereka tiada account dengan jenama tersebut untuk membantu troubleshoot atau lain-lain kerpeluan.

Tukang Aircond juga menjual Aircond mengikut jenama yang mereka ada. Biasa Aircond yang mereka jual adalah Aircond yang mereka dapat repair dengan cepat pada masa depan. Jadi, jika ingin membeli Aircond bersama Tukang Aircond, mereka dapat membantu memilih Aircond yang paling sesuai untuk ruang anda, memasang Aircond dengan cepat, dan dapat bantu dengan Warranty Claim jika ada apa masalah. #Tip 6

Search Aircond dibawah untuk mencari ‘Onjob verified’ Tukang Aircond yang bole bantu servis, repair, pasang, dan membeli Aircond.

Top 5 Jenama Aircond 1HP Inverter Terbaik

Berikut adalah senarai Jenama Aircond 1.0HP Inverter terbaik yang memakai R32 Gas, Inverter, Spare Part Stock, dan banyak Tukang Aircond yang bole servis dan repair.

1. Midea 1.0HP Inverter

Top 5 Jenama Aircond 1-0HP Inverter Terbaik - 1 - Midea
up to 60% Energy Saving
2 Year Full Warranty, 5 Year Compressor Warranty
R32 Gas
4 Star Energy Rating
Cooling Capacity 10,000 Btu/h
Golden Fin
Dual Filter
Low Noise

Media Aircond adalah pilihan Aircond yang terbaik kerana kos pembelian 1.0HP Inverter agak rendah, berkualiti, dan kesengan pembaikian oleh ramai Tukang Aircond dalam Malaysia. Midea bukan sahaja menjual Aircond, mereka juga menjual mesin elektronik yang lain termasuk Washing Machine, Peti Sejuk, Kipas rumah, dan lain2.

Media Aircond di antara Aircond terbaru yang tahan lasak, tahan lama, dan sangat jimat elektrik. Membuat dia sebagai Aircond yang paling sesuai untuk pakai dengan jangka masa yang lama.

Midea juga ada cawangan HQ di 9 negeri dalam Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak; membuat pembelian alat ganti dan warranty claim agak senang.
Midea juga adalah salah satu jenama Aircond yang agak senang untuk repair kerana dari segi komponen dalam Aircond, dia agak ‘simple’ untuk access dan buka pasang.

Jika daerah anda terdapat pakar Midea Aircond yang dapat bantu pada masa depan, beli lah Midea Aircond dan mula menjimat!

Ciri Ciri Media Aircond
Midea MSXS-10CRDN8
Mengandungi Dual Filtration Technology dapat menapis habuk dan menapis asap seperti rokok
Mengguna Golden Fin coating di dalam heat exchanger membuat Aircond lebih kukuh dan kurang kakisan daripada air laut dan air hujan.
Smart Save iEco Mode membantu jimat elektrik dengan membuat Compressor beroperasi dengan lebih lancar

2. Panasonic 1.0HP Inverter

Top 5 Jenama Aircond 1-0HP Inverter Terbaik - 2 - Panasonic
1 Year General Warranty, 5 Year Compressor Warranty
R32 Gas
5 Star Energy Rating
Cooling Capacity 9,680 Btu/h
Nanoe-X Air Purification System

Panasonic Aircond dikenali sebagai Aircond yang paling lama di dalam pasaran dan juga ketahanan. Kualiti Panasonic Aircond memang tidak boleh di soalkan kerana komponen dalam termasuk compressor dibuat dengan bahan yang berkualiti. Jika pernah menziarah rumah lama, akan nampak Panasonic Aircond dari awal tahun 2000-an yang masih jalan dan juga lagi sejuk dari biasa (luar dari ajaib).

Panasonic Aircond terbaru dijamin berkualiti dan akan tahan lama dan harga pembelian nya agak tinggi berbanding jenama lain. Dari segi repair, alat ganti Panasonic Aircond agak senang untuk dapat kerana terdapat kilang Panasonic dalam Malaysia, jadi pembelian dan warranty claim untuk Aircond Panasonic bole diselesaikan dengan cepat.

Jika mencari Aircond yang tahan lama, Panasonic Aircond akan menjadi plihan anda

Ciri Ciri Panasonic Aircond
Panasonic CS-XPU10WKH
5-Star Energy Rating membuat ia Aircond paling jimat elektrik
Mengguna Panasonic Nanoe Technology untuk menapis udara dan juga ada Nanoe-G Dust Sensor
ECO+ Ai untuk memberi kestabilan antara keselesahan dan penjimatan elektrik

3. Hisense 1.0HP Inverter

Top 5 Jenama Aircond 1-0HP Inverter Terbaik - 3 - Hisense
2 Year General Warranty, 7 Year Compressor Warranty
R32 Gas
5 Star Energy Rating
Cooling Capacity 9,554 Btu/h
Plasma Generator

Jenama baru di dalam Malaysia, Hisense Aircond adalah Aircond 1HP Inverter yang termurah di pasaran. Dengan ada App Control, ada boleh mengguna smartphone anda untuk setting Aircond anda waktu pulang rumah.

Kerana Hisense Aircond masih baru di pasaran, ramai Tukang Aircond belom dapat Account bersama Hisense untuk mendapat alat ganti dan juga kurang kepakaran dengan ragam Hisense Aircond.

Kami rekomen contact Tukang Aircond yang berdekatan sebelum membeli Hisense Aircond untuk simpan sedia pada masa depan untuk waktu repair atau warranty claim.

Hisense Aircond sesuai untuk yang mencari Aircond Inverter murah dan ingin mengguna untuk jangka masa yang pendek

Ciri Ciri Hisense Aircond
Hisense AI10TUGS
5-Star Energy Rating membuat ia Aircond jimat elektrik
Mengguna Plasma Generator Technology untuk bunuh bakteria
Ada HiSmart Home App sebagai standard untuk control Aircond anda melalui smartphone waktu diluar

4. Daikin 1.0HP Inverter

Top 5 Jenama Aircond 1-0HP Inverter Terbaik - 4 - Daikin
1 Year General Warranty, 5 Year Compressor Warranty
R32 Gas
Cooling Capacity 9,700 Btu/h
Very Smart

Pembuatan Aircond jenama yang terkenal dari Jepon. Daikin Aircond adalah Aircond yang sejuk dan penuh dengan technology.

Daikin Aircond mengandungi banyak Smart Technology untuk membuat Aircond lebih ‘efficient’, sejuk, dan jimat elektrik.
Teknologi seperti Smart Air Cool Life, Smart Breeze, Smart Drift, Smart Powerful, Smart EcoMax, Smart Clean, Smart Sense, Smart Sleep, dan Smart Control; dapat membantu menjimat elektrik sambil menyejukkan ruang walau di mana setting anda guna.

Ramai Tukang Aircond bole baiki Daikin Aircond. Tetapi kos alat ganti dari Darikin agak tinggi kerana komponen dalam seperti PCB Board agak rumit berbanding jenama lain. Dari segi bekalan alat ganti untuk Daikin Aircond, ia agak senang untuk mendapat kerana terdapat banyak supplier juga menjual alat ganti Daikin untuk 1HP Inverter.

Kami rekomen Daikin Aircond sebagai Aircond umum kerana ia bekualiti, tahan lama, dan ramai Tukang Aircond dapat bantu repair Daikin Aircond pada masa depan.

Ciri Ciri Daikin Aircond
Daikin FTKH28AV1LF
Smart Clean dapat membantu cuci component dalaman Aircond
Very Smart Technology – dapat membantu jimat elektrik di mana2 setting anda pilih termasuk sleep mode

5. Acson 1.0HP Inverter

Top 5 Jenama Aircond 1-0HP Inverter Terbaik - 5 - Acson
1 Year General Warranty, 5 Year Compressor Warranty
R32 Gas
4 Star Energy Rating
Cooling Capacity 9,700 Btu/h
Fast Cooling Turbo Mode

Jenama dan buatan Malaysia, Acson Aircond antara Aircond yang paling sejuk dalam pasaran. Dengan kepakaran pasaran Malysia, Acson telah reka Aircond terbaru mereka sesuai dengan sikap guna pengguna Malaysia dengan Automatic Restart System, ‘Turbo Mode’ dan Self Diagnosis System.

Acson Fast Cooling Turbo mode dapat menyejukkan ruang anda dengan cepat dan beku pada cuaca yang sangat panas, sesuai untuk hari minggu duduk di ruang tamu sekeluarga.

Alat ganti Acson Aircond agak senang untuk mendapat kerana Acson Aircond adalah buatan Malaysia dan ramai supplier alat ganti akan simpan stok untuk keperluan Tukang Aircond. Dari segi kos repair, Acson Aircond agak berpatutan dan sesuai untuk yang memerlu Aircond standard dan tahan lama.

Kami rekomen Acson Aircond untuk yang mencari Aircond ‘biasa’ dan sangat sejuk.

Ciri Ciri Acson Aircond
Acson A3WMY10N
Fast Cooling Turbo Mode, untuk menyejukkan ruang dengan cepat
Self Diagnosis System, untuk sistem check masalah tanpa panggilan Tukang Aircond untuk check


Kesimpulan

Untuk kesenangan pembelian, kami rekomen membeli:
Media Aircond
– Murah
– Tahan Lama dan Tahan Lasak
– Mudah Repair dan ramai Tukang Aircond bole repair
– Spare Part Murah
Daikin Aircond
– Aircond berkualiti
– Tahan lama dan Very Smart Technology
– Ramai Tukang Aircond bole repair
Acson Aircond
– Aircond Standard
– Tahan lama dan sangat sejuk
– Spare Part senang dapat dan ramai Tukang Aircond bole repair

Harap artikel kami membantu memilih 1.0HP Inverter Aircond yang sesuai untuk anda


Mencari Tukang Aircond?

Servis Aircond, Repair Aircond, Pasang Aircond, Beli Aircond… bole dicari melalui laman web portal kami di ONJOB!

Setiap Tukang Aircond didalam web portal kami telah verified melalui admin untuk menjamin servis yang tulen.

Layari Onjob sekarang dan taip Aircond di bawah untuk mencari Tukang Aircond yang berdekatan anda.


Sahabat Aircond

Sahabat Aircond menawarkan khidmat memasang Aircond dan Servis Aircond murah di kawasan Selangor dan Kuala Lumpur.
Berpengalaman lebih 5 tahun, lebih 3,000 unit diservis, dan lebih 1,000 customer yang puas hati; Sahabat Aircond dapat bantu dengan pembelian dan pemasangan anda dengan cepat dan servis yang tip top terbaik! Contact Sahabat Aircond sekarang!


Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.